Naast Vlaams kampioen Simon Dekoninck nog 4 keer eremetaal in Oordegem

De Vlaamse kampioenschappen voor cadetten en scholieren leverden niet minder dan 5 medailles op voor onze Houtlandatleten. Onder heel wisselvallige omstandigheden presteerden onze atleten goed tot zeer goed en lieten er, naast de medailles, verschillende persoonlijke records optekenen. 

De Vlaamse titel was weggelegd voor Simon Dekoninck op de 100m horden bij de cadetten. Twee weken terug zag het er nochtans niet goed uit voor Simon toen hij een lichte verrekking opliep in de hamstrings. Veelvuldig naar de kinesist en rust waren de enige zaken op zijn programma, niet de ideale voorbereiding dus voor een kampioenschap. Maar Simon ondervond geen hinder meer van de hamstring, liet weliswaar een minder start optekenen maar bleef rustig tijdens zijn wedstrijd en presteerde er beter dan gedacht. Hij werd Vlaams kampioen in 14"73, een nieuw persoonlijk record.

Nore Vandekerckhove won weliswaar geen Vlaamse titel maar mocht wel 2 keer mee op het podium. Op de 400m horden, waarop winst niet onmogelijk was, moest ze in helse omstandigheden, met 64"92, in 1 concurrente haar meerdere erkennen. Naar eigen zeggen schakelde ze iets te vroeg over naar een extra pas tussen de horden waardoor ze geen versnelling meer kon plaatsen. Nore moest dus tevreden zijn met zilver. Op het einde van de dag moest ze ook nog hinkstapspringen. Bij het ingaan van de laatste poging stond met met 11m09, een persoonlijk record, op een 4de plaats. Tijdens de laatste poging haalde ze alsnog het podium binnen (brons) door haar persoonlijk record stevig te verbeteren en op 11m41 te brengen. 

Eerstejaar cadet Tibe Delaere leverde in het hoogspringen een zeer mooie wedstrijd af. Alle pogingen, van 1m60 tot en met 1m76, werden tijdens de eerste beurt overschreden. Daarmee deed hij alvast een stuk beter dan zijn persoonlijk record. Hij verstevigde bij zijn 2de beurt op 1m79 nogmaals zijn record en haalde op die manier een knappe zilveren medaiile binnen. Ook in het kogelstoten was hij van de partij waarbij hij ook hier bij zijn eerste poging zijn persoonlijk record gevoelig verbeterde. Hij klom van 10m89 naar 12m06 en haalde daarmee de verhoopte top-8 en de daarmee gepaard gaande 3 extra pogingen. Hij verbeterde er zich echter niet meer en eindigde er uiteindelijk mee op een 7de plaats.

In het hoogspringen bij de scholieren meisjes sprong ook Yorunn Ligneel naar een record en bracht daarmee ook een gegeerde medaille mee naar huis. Ook zij sprong foutloos over de eerste 5 hoogtes, van 1m45 tot 1m63. Toen was er al de zekerheid van een medaille want slechts 3 deelneemsters haalden deze hoogte. 1m66 haalde ze in de 3de poging en bleef zo zitten op een knappe bronzen plaats.

Mattice Ameele mocht deelnemen aan het kogelstoten en het discuswerpen bij de scholieren. Als eerstejaar was er weinig druk al wilde Mattice toch wel een PR laten optekenen. Dit lukte echter niet al liet hij wel enkele mooie resultaten optekenen. In het discuswerpen was het doel een top-8 plaats. Dit lukte echter net niet want met 37m59 werd hij net negende. In het kogelstoten lukte die top-8 wel en mocht hij 6 pogingen stoten. Zijn laatste poging was er met 12m55 de beste. Met zijn 2de beste prestatie van het seizoen legde hij beslag op een mooie 6de plaats.

Jolijn Verhaeghe had pech tijdens haar reeks van de 100m bij de scholieren meisjes.  Terwijl de anderde 2 reeksen een lichte meewind hadden, werd tijdens haar reeks een tegenwind opgetekend. Jolijn eindigde er nochtans in een degelijke 13m27 maar had daaraan niet genoeg om een finaleplaats af te dwingen. 

De grootste pechvogel van de dag was Xander Claessens. Xander was klaar om zowel de 100m als de 200m te betwisten bij de cadetten jongens. Alleen was hij zich te laat gaan aanmelden op het wedstrijdsecretariaat en mocht hij niet starten op de 100m. Doordat een reglement stelt dat iemand die niet deelneemt aan zijn eerste proef op een kampioenschap automatisch ook niet mag deelnemen aan de andere wedstrijd, werd hij ook op de 200m van het wedstrijdblad verwijderd. Heel jammer voor iemand die voor de eerste keer aan een kampioenschap kon deelnemen.