Vlaamse verspringtitel voor Maité, brons voor Aster met de kogel

Het opkomend Vlaams atletiektalent verzamelde in Gent voor de Vlaamse indoorkampioenschappen voor cadetten en scholieren. Ook 10 Houtlandatleten werden geselecteerd om er aan deel te nemen, samen goed voor 1 Vlaamse titel, 1 bronzen medaille, enkele finaleplaatsen en heel wat persoonlijke records.

Maité Beernaert won er de Vlaamse titel in het verspringen bij de scholieren door bij haar eerste beurt 5m69 ver te springen. Dat ze daarna nog 4 ongeldige sprongen liet optekenen was van geen tel want geen enkele concurrente kwam enigszins in de buurt. Een bronzen medaille was er voor Aster Allard bij de cadetten in het kogelstoten. Ook hij opende er de wedstrijd met zijn beste prestatie van de dag: 12m99.

In dezelfde wedstrijd als Maité sprong Nore Vandekerckhove bij haar eerste poging 5m03, een goed begin maar door haar daarop volgende nulsprongen moest Nore toch na 3 pogingen de wedstrijd verlaten op een voor haar teleurstellende 9de plaats. Ook in dezelfde wedstrijd maar dan die van Aster werd Mattice Ameele knap 5de door er een dik persoonlijk record te stoten. Hij stootte er de kogel met 12m09 voor het eerst voorbij de 12m-grens.

Luna Lauwers had ondertussen haar reeks van de 60m horden tot een goed einde gebracht door in 9"13, haar beste van het seizoen, een finaleplaats te bemachtigen. Tijdens de finale had ze een moeilijke start en ook op de 4de horde volgde een hapering waardoor ze de finale in 9"23 liep, toch goed voor een knappe 6de plaats. 

Op de 60m vlak hadden we 2 Houtlandmeisjes aan de start. Bij de cadetten liep Libelia Vincke met 8"58 net iets minder dan haar besttijd en eindigde zo 5de in haar reeks. Bij de scholieren deed Romy Vincke met 8"90 wel 4 honderdsten beter dan haar PR en werd er 8ste mee in haar reeks. Beiden konden met hun tijden echter niet doorstoten naar de finale. Later op de middag kwam Libelia ook aan de start van de 200m waar ze wel een nieuwe persoonlijke besttijd liet optekenen. Libelia finishte er als 3de in haar reeks in 28"10.

Pal over de middag moest Yorunn Ligneel aan het hoogspringen beginnen. Ze ondervond wat moeilijkheden op 1m53 en had daar zelfs 3 pogingen voor nodig. De volgende hoogte, 1m56, haalde ze met haar eerste poging waardoor ze even helemaal vooraan de rangschikking kwam. Maar uiteindelijk moest er 1m59 gehaald worden voor het podium. Yorunn haalde dit niet en werd uiteindelijk 4de.

Jolijn Verhaeghe sprong er zowel ver als hinkstap en telkens was een finaleplaats halen het eerste objectief. In het verspringen slaagde ze er net niet in al zag het er eventjes wel goed uit met haar 4m72 en een voorlopige 7de plaats. Toch moest er nog 2 concurrentes laten voorgaan en zat de wedstrijd er na 3 pogingen voor haar op. In het hinkstapspringen lukte het beter. Met 3 verbeteringen van haar PR (9m84, 9m86 en uiteindelijk 9m96) wist Jolijn zich als achtste te plaatsen voor de finale.

Cadet Timon Inghelbrecht was op de 400m vanaf de eerste meter op achtervolgen aangewezen maar liep een mooi opgebouwde wedstrijd. Zo kon hij met het ingaan van de laatste bocht een voorligger inhalen en eindigde zo 4de in zijn reeks in een nieuw PR: 1'00"33.

Even voordien had Maité Beernaert met de kogel haar tweede proef betwist. De theoretisch haalbare medaille bleek ver weg en met 11m73 bleef ze als 9de zelfs verstoten van een finaleplaats.